![](/media/lib/148/n-zywa-tratwa-503dce2bde20d7a7f91f9a1f06289901.jpg)
Grupa delfinów utworzyła żywą tratwę ratunkową
25 stycznia 2013, 15:08Gdy w czerwcu 2008 r. zespół Kyuma Parka z Instytutu Badań nad Waleniami z Ulsan obserwował w Morzu Japońskim stado delfinów długopyskich (Delphinus capensis), doszło do nieoczekiwanego obrotu wydarzeń. Biolodzy zauważyli, że ssaki utworzyły żywą tratwę ratunkową, by pomóc samicy ze sparaliżowanymi płetwami piersiowymi.
![](/media/lib/122/n-wieloryb-biskajski-poludniowy-a5838e6954dff811170ed5366e18df6d.jpg)
Walenie regulują ekosystem
4 lipca 2014, 11:42Przez długi czas uważano, że waleni jest zbyt mało, by ich obecność czyniła dla oceanów jakąś różnicę. Jednak to nieprawda - stwierdził Joe Roman z University of Vermont. Z przeprowadzonych przezeń badań wynika, że te wielkie morskie ssaki wywierają olbrzymi pozytywny wpływ na funkcjonownie oceanów, ich zdolności pochłaniania węgla oraz światowe rybołówstwo
![](/media/lib/260/n-kaseidy-ee2983163f145dfa7bb9f410f21ac6d6.jpg)
Przepona starsza aż o 50 mln lat
21 listopada 2016, 12:16Analizując mechanizm oddychania w rodzinie gadów ssakokształtnych Caseidae, niemieccy naukowcy odkryli, że przepona, główny mięsień oddechowy występujący u ssaków, wyewoluowała o ok. 50 mln lat wcześniej niż dotąd sądzono.
![](/media/lib/315/n-slonie-przy-wodopoju-418fda038513265bfc0140ed4c83ba67.jpg)
Odstraszanie słoni mieszanką syntetycznych pszczelich feromonów alarmowych
24 lipca 2018, 13:12Mieszanka zawierająca pszczele feromony bezpiecznie odstrasza słonie.
![](/media/lib/420/n-swineczka-e09fed26dafeed2e4559e17199c985fa.jpg)
Od 1993 roku naukowcy i ekolodzy uratowali przed wyginięciem ponad 20 gatunków ptaków i ssaków
10 września 2020, 09:31Od 1993 roku działania naukowców i ekologów zapobiegły wymarciu co najmniej 28 gatunków ssaków i ptaków, uważają uczeni z Newcastle University i BirdLife International. Wyniki badań międzynarodowego zespołu naukowego zostały opublikowane w piśmie Conservation Letters. Ich autorzy oceniali, ile gatunków ssaków i ptaków by wyginęło, gdyby nie podjęto działań ochronnych.
![Delfin butlonosy© NASA](/media/lib/12/1185188428_574255-e76fc4a3c3ba71a902835f76241f9a27.jpeg)
Rozpoznawanie delfinów po gwizdaniu
23 lipca 2007, 10:57Naukowcy opracowali program, który pozwala na rozpoznawanie gatunku delfina tylko na podstawie wydawanych przez niego dźwięków. W ten sposób będzie można rzetelniej ocenić szkody spowodowane przez rybołówstwo.
![](/media/lib/25/1206086534_263643-9cb94be07b5feff4ace3b8bb9b5b0362.jpeg)
O nadrabianiu niedoborów
21 marca 2008, 07:43Spośród 4000 gatunków ssaków nasz jest jednym z nielicznych, których zdrowie uzależnione jest od przyjmowania wraz z pożywieniem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Podobny los dzielą z nami takie gatunki, jak większość naczelnych, świnki morskie oraz niektóre gatunki nietoperzy. Okazuje się jednak, że w toku ewolucji nasze gatunki wypracowały zadziwiająco wydajny mechanizm kompensujący tę niedogodność.
![](/media/lib/47/mszyce-b91f6a1ae635948c8993bb94bed2e88e.jpg)
Czuję oddech? No to hop!
10 sierpnia 2010, 12:12Pasąc się, roślinożercy powinni przy okazji pochłaniać dość sporo zwierzęcego białka w postaci owadów. Okazuje się jednak, że dajmy na to, mszyce nie są w tej sytuacji wcale takie bezbronne. Potrafią wyczuć oddech ssaków i umykają niebezpieczeństwu, zeskakując w odpowiednim momencie na ziemię niczym kaskaderzy (Current Biology).
![](/media/lib/90/n-drink-z-wisienka-94921f29c2c6b489516715d8d7c68b95.jpg)
Przy głośnej muzyce alkohol wydaje się słodszy
16 grudnia 2011, 09:13W głośnym otoczeniu alkohol wydaje się słodszy, co może upośledzać zdolność oceny ilości wypitego piwa, wina czy drinków - przekonują brytyjscy psycholodzy.
Gastornis - groźnie wyglądający wegetarianie
30 sierpnia 2013, 11:55Mimo swego wyglądu, przedstawiciele rodzaju Gastornis nie byli drapieżnikami, tylko wegetarianami. Prehistoryczne ptaki osiągały wysokość ponad 2 m. Sądzono, że wykorzystywały swój olbrzymi dziób do chwytania i łamania szyi ofiary. Twierdzeniom tym sprzyjały wyniki biomechanicznego modelowania siły zgryzowej - wyjaśnia Thomas Tütken z Uniwersytetu w Bonn